Loading...
Domov2024-01-08T14:12:15+01:00

DELAVNICE

Delavnice se izvajajo v skupini, namenjene pa so vsem starostnim skupinam.

Otroška tolkalna delavnica

Skupinska tolkalna delavnica je namenjena otrokom drugega starostnega obdobja v vrtcih.

Glasbeno-tolkalna delavnica za osnovne šole

Glasbeno-tolkalne delavnice so namenjene vsem učencem osnovnih šol.

Splošna cajon delavnica

Koncept za dan dejavnosti je namenjen vsem učencem osnovnih šol.

Splošna cajon delavnica

Spletna glasbeno-ritmična delavnica se izvaja v obliki komentiranih video posnetkov in primerna za vse učence osnovne šole.

Glasbeno-tolkalna delavnica za srednje šole in gimnazije

Glasbeno-tolkalne delavnice so namenjene dijakom srednjih šol in gimnazij.

Splošna cajon delavnica

Splošna cajon delavnica je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati tehniko igranja na cajon.

KNJIGE

Oglejte si moje izdane knjige.

NOVO

FANTASTIČNI ORKESTER

STROKOVNE KNJIGE IN PRIROČNIKI

Knjiga Svet ritmov je namenjena vzgojiteljem, učiteljem, glasbenim pedagogom in vsem ostalim, ki bi želeli cajon in druga tolkala uporabiti pri pouku, ansambelski igri, komorni zasedbi s tolkali in drugih dejavnostih. Na začetku so opisane osnovne tehnike igranja na cajon in druga tolkala. Sledi predstavitev osnovnih ritmov, ki jih lahko izvajate ob predlaganih skladbah.

Boomwhackers (sln. uglašene glasbene cevi – v nadaljevanju cevi) so plastične cevi različnih dolžin in barv. Vsaka dolžina in barva cevi je uglašena na določen ton, kar omogoča izvajanje in ustvarjanje različnih ritmov, melodij in akordov. Zaradi preprostosti igranja so cevi izjemno uporabne na vseh nivojih izobraževanja in omogočajo nešteto možnosti uporabe.

Cajon (šp. škatla ali zaboj) je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in hkrati igra z rokami. Njegova popularnost strmo narašča, saj zelo uspešno nadomešča komplet bobnov, zlasti v akustičnih zasedbah. Šola je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati osnove igranja na cajon, ter tistim, ki bi želeli zgolj nadgraditi svojo tehniko igranja.

Izšla je prenovljena in razširjena zbirka skladb za dva ali več cajonov: The Cajon World (Svet cajonov). Zbirka vsebuje šestnajst skladb, ki se jih lahko izvaja v različnih sestavih (duet, trio, kvartet … ansambel cajonov). Skladbe so razvrščene po težavnosti: na začetku je uporabljena le kombinacija bas tonov in slap udarcev, sledi kombinacija s ploskanjem, predložki, glissando efektom s peto, uporaba open tonov in tip udarcev, vrtenje cajonov in drugih tehnik igranja, ki so opisane pri posameznih skladbah.

Zbirka Svet bobnov vsebuje devet skladb, ki se jih izvaja izključno na bobne, in je nedvomno prva tovrstna zbirka v slovenskem jeziku. Skladbe so namenjene tolkalcem in tolkalnim skupinam, ki želijo svoj repertoar nadgraditi z atraktivnim bobnarskim programom – skladbe namreč poleg klasičnega bobnarskega jezika vsebujejo različne trike s palicami, korakanje in tudi določene skupinske koreografije, ki vsekakor navdušujejo tako same izvajalce kot tudi publiko.

PRACTICE TAPE

Spletni tečaji cajona

CAJON TEČAJ ZA OTROKE

Tečaj je primeren za otroke od približno 5. do 9. leta.

CAJON – OSNOVE, NAČINI IGRANJA, RITMI IN SHAKER

Tečaj je primeren za vse, ki bi želeli spoznati osnove igranja na cajon.

NADALJEVALNI CAJON TEČAJ

Tečaj je primeren za vse, ki že obvladajo osnove in bi želeli svoje znanje nadgraditi.

Jaka Strajnar

SEMINARJI 

ZA STROKOVNE DELAVCE V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU

Strokovni seminarji potekajo v živo (za celotne kolektive) ali kot e-izobraževanja preko spleta (za posameznike). Vsebina seminarjev in e-izobraževanj je sledeča: uporaba cajona, glasbenih cevi (Boomwhackers), lastnih inštrumentov in malih tolkal ter povezava ritma z drugimi področji v vrtcu oz. drugimi predmeti v osnovni šoli. 

O MENI

Po Sloveniji in tujini izvajam številne delavnice, seminarje ter team buildinge.

JAKA STRAJNAR

Akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal

Sem akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal. Študiral sem klasična tolkala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in jazz tolkala na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Sem avtor strokovnih knjig, ki so prevedene tudi v angleščino in nemščino. Oblikoval sem tudi več spletnih tečajev za cajon in številna spletna izobraževanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Po Sloveniji in tujini izvajam številne tolkalne delavnice, seminarje in team buildinge.

Jaka Strajnar

SESTAVIM, POBARVAM IN IGRAM

Cilj Projekta cajon je medpredmetno povezovanje v osnovnih šolah, in sicer med predmeti tehnike in tehnologije, likovne umetnosti in glasbene umetnosti. Projekt cajon se ponovno izvaja v šolskem letu 2023/24.

DELAVNICE

PREBERI VEČ

TEAM BUILDING

PREBERI VEČ

SEMINARJI

PREBERI VEČ

IZJAVE ZADOVOLJNIH UDELEŽENCEV

Kaj so o delavnicah, seminarjih, team buildingih povedali naši udeleženci.

3. junija 2013 so na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, na programu Predšolska vzgoja potekale delavnice CAJONA, ki jih je vodil prof. Jaka Strajnar. Na vsaki delavnici je sodelovalo okrog 90 dijakov, igrali pa so na cajone iz kartona, ki so jih pred tem izdelali dijaki 1. letnikov. Preberi več

Mag. Vlasta Lokar Lavrenčič, profesorica glasbene vzgoje, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina

Jaka Strajnar se je letos na naši šoli ( OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici) predstavil z zanimivimi cajon delavnicami že drugo leto zapored. Za ponovno povabilo sem se odločila predvsem zaradi pestrosti in svežine, ki jo prinaša že sam instrument, prav gotovo pa zaradi prijetnega stika, ki ga zna Jaka vzpostaviti z vedno bolj zahtevnimi osnovnošolci – ne glede na njihovo starost. Preberi več

Jasmina Gorjanc učiteljica glasbene vzgoje, OŠ Šempeter

Delavnico sem obiskala že pred leti na posvetu v Portorožu. Že takrat mi je bilo všeč, zato sem tudi tokrat pričakovala eno prijetno januarsko druženje. Pravi podvig je uspel voditelju delavnice, da je dvajset vzgojiteljic uspel tako motivirati, da smo brez klepetanja sledile dejavnosti. Preberi več

Silva Gnjezda vzgojiteljica, Vrtec Mojca – Enota Tinkara Ljubljana

BLOG

Oglejte si zadnje novice iz mojega bloga.

GALERIJA UTRINKOV

Nekaj utrinkov iz delavnic, seminarjev …

Sem ambasador svetovno znane blagovne znamke cajonov Schlagwerk, ki jih v Sloveniji zastopajo:

Melodija glasbila d.o.o.
hartman - vse za glasbo in o glasbi
Music Max
Go to Top