SESTAVIM, POBARVAM IN IGRAM

Cilj Projekta cajon je medpredmetno povezovanje v osnovnih šolah, in sicer med predmeti tehnike in tehnologije, likovne umetnosti in glasbene umetnosti, …

Kaj je cilj Projekta cajon?

Cilj Projekta cajon  je medpredmetno povezovanje v osnovnih šolah, in sicer med predmeti tehnike in tehnologije, likovne umetnosti in glasbene umetnosti (ali ustreznih izbirnih predmetov).

Učenci bodo cajone pri urah tehnike in tehnologije sestavili ali izdelali, pri urah likovne umetnosti jih bodo okrasili, pri urah glasbene umetnosti pa bodo nanje igrali.

Vse naštete stopnje izdelave je seveda možno realizirati tudi preko različnih izbirnih predmetov (odvisno od posamezne šole in števila učencev). Možnosti realizacije omenjenega projekta so zato povsem odprte in prepuščene šolam samim.

Kateri modeli nesestavljenih cajonov so primerni?

Glede na izkušnje iz Projekta cajon v prejšnjih letih predlagam sledeči cajon:

Schlagwerk CBA10S

Dimenzije: 45 x 30 x 30 cm. Paket vsebuje sprednjo (udarno) ploščo, vse stranice, dodatne letvice, mehanizem žic, lepilo za les (hitro sušeče), vse vijake, vezne trakove (»gurtne«), brusilni papir, gumijaste nogice in načrt izdelave. Za izdelavo potrebujete le kladivo, ravnilo, svinčnik in izvijač.

Na tej povezavi si lahko ogledate postopek izdelave cajona in njegovo uporabo.

Ali obstaja ugodna ponudba oz. količinski popust pri nakupu večjega števila cajonov?

Glasbena trgovina Music max, d. o. o., je za namen Projekta cajon pripravila posebno ponudbo omenjenih nesestavljenih cajonov Schlagwerk CBA10S, in sicer:

  • pri naročilu 5 cajonov ali več je cena za en cajon le 52,79 € (cena z že upoštevanim 15-odstotnim popustom)

Cajone vam pošljejo brez poštnine.

Za nakup cajonov v trgovini Music max, d. o. o., pošljite naročilnico s pripisom ZA PROJEKT CAJON

na e-mail: [email protected]

ali na naslov:

Music max, d. o. o.

Levstikova 1d

3000 Celje

Cajone Schlagwerk CBA10S pa lahko naročite tudi v glasbenih trgovinah Melodija glasbila, d. o. o., in Hartman, d. o. o. O njihovih ponudbah se pozanimajte preko spodnjih e-naslovov:

Melodija glasbila, d. o. o. ([email protected]), in Hartman, d. o. o. ([email protected]).

Kdaj bo potekal Projekt cajon?

Projekt cajon se bo izvajal v šolskem letu 2023/24.

Kako lahko potrdimo udeležbo pri projektu cajon?

Udeležbo lahko potrdite spodaj do ponedeljka, 2. 10. 2023:

Prijava ni zavezujoča in le evidentira šolo, ki bo sodelovala pri realizaciji Projekta cajon.

Zaključek projekta cajon

V četrtek, 18. aprila 2024, bo v sodelovanju s Slovenskim društvom Carla Orffa organizirano srečanje vseh udeležencev Projekta cajon v Osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki. Rdeča nit prireditve bo, kot že ime pove, cajon. Na srečanju bodo skupine predstavile svoje glasbeno ustvarjanje s cajoni, lahko tudi v kombinaciji z drugimi ritmičnimi inštrumenti (boomwhackers, body percussion, različni bobni …). Na srečanju pa bomo izbrali tudi najbolj izvirno okrašene cajone in izvedli skupinsko skladbo. Razpis za srečanje bo objavljen v začetku januarja 2024.

Za konec …

S Projektom cajon boste tako šole in pedagogi poleg medpredmetnega povezovanja in inovativnega glasbenega ustvarjanja omogočili tudi aktivno in nepozabno glasbeno izkušnjo vsem nadaljnjim generacijam učencev. Ritem je nedvomno povezovalni element, ki spodbuja ustvarjalnost, koordinacijo in zbranost učencev. Izkoristite ga!

V šolskem letu 2018/19 je Projekt cajon čudovito uspel. Sodelovalo je 25 osnovnih šol, ki so izdelale izjemne cajone, na zaključni prireditvi pa je skupinsko skladbo izvedlo kar 190 učencev hkrati.

V šolskem letu 2019/20 je bilo prijavljenih še več šol, tudi iz Avstrije, ampak zaradi pandemije zaključka projekta in srečanja ni bilo mogoče izvesti.

Če morda še niste seznanjeni s tehniko igranja na cajon oz. ustrezno literaturo, vam predlagam dva priročnika, in sicer Cajon, slovenska šola cajona in Svet ritmov. Več o knjigah si lahko preberete na www.cajon.si/knjige.

Jaka Strajnar, akademski glasbenik in profesor tolkal

www.cajon.si | [email protected]

GALERIJA UTRINKOV PROJEKTA CAJON 2018/19

Sem ambasador svetovno znane blagovne znamke cajonov Schlagwerk, ki jih v Sloveniji zastopajo:

Melodija glasbila d.o.o.
hartman - vse za glasbo in o glasbi
Music Max