MALA TOLKALA (8 UR)

Spletno individualno strokovno izobraževanje o uporabi malih tolkal v praksi.

OGLEJTE SI PREDSTAVITVENI VIDEO

POTEK IZOBRAŽEVANJA:

 • Izobraževanje traja 4 tedne.
 • Vsak teden (razen v tednu šolskih počitnic in praznikov) udeleženci prejmejo eno lekcijo z gradivom (videi in pisna pojasnila).
 • Na podlagi prejetih lekcij udeleženci spoznajo in usvojijo tehnike igranja ter načine uporabe malih tolkal.
 • Udeleženci ob zaključku oblikujejo pripravo. Od predavatelja pa nato prejmejo povratne informacije in napotke, ki služijo kot nadgradnja priprave in dodatna pomoč pri uporabi malih tolkal v praksi.
 • Izobraževanje ne poteka v živo preko Zooma, Skypa … Udeleženci tako niso vezani na določeno uro.

PREDNOSTI:

 • individualni pristop – vse povratne informacije in napotki se nanašajo na posameznega udeleženca in njegovo skupino oz. razred

 • fleksibilnost – vsaka lekcija traja 30 dni, udeleženci si sami razporejajo čas

 • praktična predstavitev in uporaba – igranje ob konkretnih glasbenih predlogih

 • Izobraževanje temelji na aktivni udeležbi.

 • Do vseh gradiv lahko udeleženci dostopajo tudi po končanem izobraževanju.

ZAKLJUČEK:

 • Po končanem izobraževanju, v katerem so aktivno sodelovali, udeleženci prejmejo: predmetnik programa, dokazilo o aktivni udeležbi in potrdilo o opravljenem izobraževanju (8 ur).

DATUMI IN VSEBINA IZOBRAŽEVANJA:

Izobraževanje poteka v štirih sklopih (v skupnem trajanju 8 ur). V šolskem letu 2023/24 bosta dve izvedbi. Lekcije z gradivom bodo udeležencem aktivirane na spodnje datume:

1. IZVEDBA 2. IZVEDBA LEKCIJA VSEBINA
16. 10.

2023

18. 3.

2024

1. Tehnika igranja na triangel in kravji zvonec (cowbell) ter praktična predstavitev uporabe predstavljenih tolkal. Usvajanje tehnike igranja s pomočjo glasbenih predlogov.  Pravilna drža palic pri melodičnih tolkalih (ksilofon, zvončki, metalofon) in načini izvajanja melodij ter melodičnih spremljav v kombinaciji s petjem.
23. 10.

2023

25. 3.

2024

2. Tehnika igranja na tamburin, les (woodblock) in cabaso ter praktična predstavitev uporabe predstavljenih tolkal. Usvajanje tehnike igranja s pomočjo glasbenih predlogov.  Pravilna drža glasbenih cevi (Boomwhackers), načini izvajanja aktivnosti, melodij in melodičnih spremljav v kombinaciji s petjem.
6. 11.

2023

8. 4.

2024.

3. Tehnika igranja na shaker, ropotuljo (maracas) in caxixi ter praktična predstavitev uporabe predstavljenih tolkal. Usvajanje tehnike igranja s pomočjo glasbenih predlogov.
13. 11.

2023

15. 4.

2024

4. Tehnika igranja na palčke (claves) in guiro ter praktična predstavitev uporabe predstavljenih tolkal. Usvajanje tehnike igranja s pomočjo glasbenih predlogov. Tehnika igranja na cajon, načini izvajanja aktivnosti, ritmičnih vzorcev in ritmičnih spremljav  v kombinaciji s petjem. Oblikovanje priprave in povratne informacije ter napotki za nadaljnje delo.

Spletno izobraževanje bom vodil Jaka Strajnar, akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal.

Informacije na e-mail: [email protected] ali na 031 511 339.

Prijavite se tukaj

Cena izobraževanja (na udeleženca): 99 € + DDV

Za 5 in več udeležencev (z istega zavoda): 89 € + DDV

Za 10 in več udeležencev (z istega zavoda): po dogovoru

Število udeležencev je omejeno.

Prijave so odprte do četrtka, 12. 10. 2023 (za 1. izvedbo), oz. do 14. 3. 2024 (za 2. izvedbo), oz. do zapolnitve mest.

Prijavite se tukaj

MNENJA UDELEŽENCEV:

Hvala za vse ideje, super posnetke, vaša izobraževanja so vedno poučna in uporabna.

Petra F. M.

To je moje drugo izobraževanje, ki sem se ga udeležila pri Jaki. Videoposnetki so zelo kvalitetni, dobila sem veliko idej, ki jih lahko vpeljem v svoje delo v skupini, hkrati pa so otroci nad malimi tolkali navdušeni in radi igrajo nanje. Izobraževanje bi vsekakor priporočila vsakemu, ki se ukvarja z otroki, saj nas glasba povezuje in pomiri.

Katja B.

Hvala za posredovano znanje, ki ga bom z veseljem uporabila za delo v skupini.

Petra K.

V mesecu februarju 2021 sem se prijavila na prvi del izobraževanja z naslovom Ritmično-melodične dejavnosti in medpodročno povezovanje pod mentorstvom Jaka Strajnarja. Nad izobraževanjem sem bila navdušena, saj sem pridobila ogromno novega znanja glede igranja na lastne inštrumente, še posebej mi je bilo všeč učenje tehnike igranja na cajon. V decembru pa sem se prijavila še na drugi del izobraževanja z naslovom Uporaba malih tolkal v praksi pod enakim mentorstvom. Tudi tokrat sem bila nad vsebino navdušena. Spoznala sem nekatera tolkala ter tehnike igranja, ki jih včasih sploh nisem poznala. Všeč so mi bili razni primeri oz. ideje glede igranja tolkal in vsebine, ki jih lahko uporabimo pri delu z otroki. Iskrena hvala za vse znanje, ki ste ga predali z izobraževanjem.

Karin N.

Zelo me veseli, da sem se lahko udeležila vašega spletnega seminarja, ki mi je na nazoren in zelo prijeten način omogočil širše možnosti za uporabo malih tolkal. Zavedam se, da je za lep zvok potrebna pravilna drža in tudi tako igranje. Nadvse so dobrodošli tudi sugerirani zvočni posnetki.

Neda L.

Koristno in zeloooo uporabno. Veliko novih idej, ki preprečujejo, da bi v razredu postali dolgočasni. Odličen izbor glasbe. Ažurna komunikacija, konkretne povratne informacije. Mi smo v razredu že noreli s kravjimi zvonci – bil je pravi žur.

Aleksandra G. J.

Vaša predavanja se nam zdijo kljub virtualnemu načinu dela zelo kvalitetna in uporabna. Ob njih smo se ob učenju novih stvari sprostili in tudi uživali. Delavnica je zelo dobro zasnovana tudi za začetnike in zdi se nam, da spodbuja k premagovanju strahu pred uporabo manj poznanih instrumentov. Prijetne izkušnje in zanimiv pristop nam dajejo spodbudo za glasbeno ustvarjanje in sprostitev v vrtcu.

Vzgojitelji iz vrtca Bled

Zahvalila bi se vam za nazorno predstavitev igranja na mala glasbila, za vse ideje, predloge, spodbude. Spet sem ob tem seminarju dobila nov zagon, spodbudo za igranje v razredu.

Melita Č.

Najlepša hvala za vse nasvete, komentarje in odlične ideje. Preko vaših lekcij sem se ogromno naučila, ponovila že znano in zraven zelo uživala.

Branka J.

Z otroki smo zelo uživali v spoznavanju in igranju na male instrumente.
Hvala za vse lekcije, bile so zelo poučne.

Bernarda H.

Hvala za vse spodbudne in sveže ideje, pa tudi dobra navodila kako pravilno uporabljati tolkala. Se bomo vsi ponovno učili – odrasli in otroci.

Sonja Š. H.

Po teh delavnicah sem res navdušena nad uporabo vseh instrumentov. Z velikim veseljem bom uporabila vaše predloge. Hvala vam za vse.

Stanislava P.